Sponsoren:

20 jaar 1996-2015

The power of Art

Marjan Kok

Home Informatie Inschrijven Foto's Gastenboek Contact Links Ysselsteyn

Zo word je Endurance groom


‘Een Endurance groom is één van de meest veelzijdige grooms uit de hippische wereld’, zegt Endurance topper Yvonne van der Velde.
Hun hulp is absoluut noodzakelijk.

Maar wat doen ze eigenlijk en hoe word je de beste groom in dit soort?

CV van de terrein groom
Je kunt snel en veilig autorijden, ook door ruw terrein en met vierwielaandrijving.

Kaartlezen is een hobby en je richtingsgevoel liegt nooit. „De mensen hadden ook bijrijder van een rallycoureur kunnen zijn.”

Je kunt snel en foutloos (tijd)schema’s uitrekenen en steeds bijwerken of aanpassen aan de huidige stand van zaken.

Mocht de auto stranden dan verwissel jij vlug de band of blaas je de motor nieuw leven in.

Jij kunt zonder problemen een los ijzer verwijderen en vervangen. In het veld is immers geen smid voorhanden.

CV van de vetgate groom
Je hebt kennis van paardenverzorging op het hoogste niveau en werkt gemakkelijk met de hartslagmeter en stethoscoop. „Vaak weten deze grooms meer dan een paardenartsassistent én zijn het echte voedingsdeskundigen.”

Je hebt inzicht in de psyche en het welzijn van het paard. „Een vetgategroom stemt de verzorging steeds af op de gemoedstoestand van het paard. Het zijn dus ook gedragsdeskundigen.”

Je bent een kundige paardensportmasseur.

Het is fijn als je een ijzer kunt verwijderen en vervangen. „Het is een pré, geen noodzaak. Bij de vetgate loopt immers een smid en niemand kan tippen aan een echte smid.”

Een goede groom is goud waard
„Een goede groom is zijn gewicht in goud waard”, zegt Yvonne van der Velde. We zetten de belangrijkste eigenschappen van zo’n top groom op een rij. De eerste is deze: je bent niet materialistisch ingesteld. De meeste Endurance grooms, ook de gouden exemplaren, werken namelijk op vrijwillige basis! En er is meer nodig:

Je werkt razendsnel, maar je blijft rustig. „Het is als een pitstop bij de Formule 1, maar als je te gehaast werkt, wordt het paard onrustig. Je moet rustgevend overkomen.”

Je bent inventief. „Er gebeurt altijd wel iets. Mijn terrein groom raakte bijvoorbeeld een keer betrokken bij een ongeval en moest drie uur wachten op de politie. Ondertussen gaat de wedstrijd gewoon door. En die ene keer dat mijn hoofdstel kapot ging lag er géén reservehoofdstel in de auto. Op dat soort momenten komt het aan op inventiviteit van de grooms. Zij hebben een hoofdstel gemaakt van een reserve bit, een halster en stukken touw.”

Je kunt prima met spanning omgaan. „Ik blijf rustig tijdens wedstrijden, maar andere ruiters voelen soms meer spanning. Daar moet je mee kunnen omgaan.” Ook zonder overspannen ruiter blijft de stress van een wedstrijd waarbij de klok steevast doortikt bestaan.

Je hebt een uitstekend uithoudingsvermogen. „Je maakt dagen van 3.00 tot 23.00 uur.”

Je bent bestand tegen alle weersomstandigheden. „Endurancewedstrijden lijken een optie te hebben op slecht weer. Regen, extreme hitte, kou en veel wind…”

Je redt je prima zonder comfort. „Je bent een kampeerliefhebber.”

„Een Endurance groom is een echte duizendpoot.”

Een specifieke vooropleiding is niet nodig, paardrijervaring ook niet. „Het is wel handig als je een cursus hoefverzorging en massage hebt gevolgd.” Van der Velde leidt haar grooms verder zelf op. „Ik selecteer op karakter. Ik zoek een goedlachse, sociale, harde werker.”

Je bent een terrein groom én een vetgate groom. „Iedereen heeft zijn eigen taken, maar in de praktijk komt het vaak voor dat er alsnog gewisseld wordt op de werkplekken. Je moet dus bekend zijn met alle taken.”

Je bent een echte teamspeler.

Je bent erg leergierig. „Er komt veel techniek bij deze sport kijken. Je wilt steeds up-to-date zijn over hoefverzorging, voeding en training bijvoorbeeld.”

„In de endurancesport ben je heel intens met je team, de paarden en de natuur bezig. We reizen soms als een soort zigeuners. Het geeft een oergevoel en een enorm gevoel van vrijheid.” Daar moet je uiteraard wel van houden.

tekst: Afke Teunen